torsdag 15. september 2011

Jakt tur på Finnmarksvidda 2011


Turen startet fra Værnes flyplass, skulle ta flyet via Oslo og videre til Kirkenes for en etterlengtet jakt tur i de edle marker man har hørt så mye om.
Finnmark er det  virkelig det store villmark bare man planlegger og greier å utføre sine planer. Planen min og Henry var å utforske området rundt Kirkenes og generelt Finnmark. Man ankom Kirkenes kl 12 og allerede var leiren (campingvogna) ferdig pakket og klar for avgang. Man dro innom Finnland for å handle litt drikke for turen og litt billig kjøttvarer som skulle vare ut vår tur på 4 dager i fjellterrenget. Etter en snar tur innom den billigere nabo endte turen ut til første stopp som var Varangerbotn inn en traktor vei.. 
Dette var faktisk med campingvogn så det var virkelig en spennende kjøre tur opp til første leiren.
Her jaktet vi i en dag og turen endte opp med en rype på meg, mestersskytteren ( Skryte skryte). Det ble observert totalt bar 3 ryper på denne dagen. Var en stægg og en hunn som greide å komme seg unna med for lang avstand for hagla. Hunden vi hadde med oss var en kjempe sprek liten krabbat, holdt ut selv om man jaktet i 8 timer om dagen , ble faktisk imponert. Ozzy var dens navn etter Ozzy Osborn som var i byen da han ble født.
Kvelden gikk med på å prate om nådagens hendelser og gamle dager og ble inntatt en kasse med finsk brygg. :) Herlige tider...
Dagen etterpå fant vi ut at vi skulle omplassere oss til nytt terreng som ingen av oss hadde vært før. Selveste Finnmarks vidda. En kjøre tur på 3 timer for å komme oss dit, heldigvis hadde vi en kjempe bil å kjøre med. Man fikk se nye plasser på reisen også, så man fant såfall plasser man ikke hadde lyst å bo.. Vi kom oss til Karasjok etter 2 timer og hadde blitt mørkt og vi måtte finne oss en plass vi kunne sette i fra oss vognen for natten, helst nært terrenget slik at man kunne bare våkne og gå rett ut i terrenget å jakte. Vi fant en liten parkeringsplass midt i ødemarka, man så ingenting og hadde egentlig ikke peilig hvor vi var.
Heldigvis våknet vi opp til flate marker og faktisk inne i grensene på Vidda.. Kom oss ut kl 11 etter litt problemer med å kjøpe oss jaktkort via nettet, men fikk det på plass etter hvert da var det bare å ladde hagla å sjekke terrenget. 
Ble en lang og våt opplevelse siden "vidda" faktisk består av mye myr og kratt.. Hadde litt vind og var faktisk snøflak i lufta da vi gikk. Ravnen kom over oss og endte med en hard landing i bakken, man fikk en god følelse etter at man hjelper naturen og dyreartene å vokse ved å ta bort deres fiender. Og Kråke familien er ganske ødeleggende for rypebestanden i Norge. En god gjerning. Videre innover falt en rype for skudd men var en nybegynner feil at det var for kort avstand så ikke mye å hente der. Videre på turen ble det ikke observert noe fugl, det kan være pga mye rein i området som hadde jaget opp fuglen.

 Det er slakting av rein kalver på denne tiden så da kommer de inn til samlingsplassene...
Dagen etter på var det bare å pakke sammen sakene å begynne den lange kjøre turen til Kirkenes igjen pga flyet skulle rekkes. Men turen i seg selv var en opplevelse og man fikk ny visdom om plassene i finnmark. Og jeg skal tilbake ved en senere anledning , kanskje jakt lykken er bedre da..
Takker Henry for kjempe oppvartning og sjåfør :)

Her noen bilder fra turen :)

Kveldshygge med bål og finsk øl :)


Forberederr jakt bikkja :)
Boligen vår på vidda
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar